18 luty 2015
18 lutego 2015,
 Off

Są to związki organiczne, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże, w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie są magazynowane. Z tego też względu, istnieje potrzeba ciągłego ich uzupełnienia. Jednakże, z drugiej strony nie grozi nam przedawkowanie jak przy witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach, ponieważ są wydalane z moczem. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy:

 

Witaminę B1 (tiamina) – jest ważna z punktu widzenia metabolizmu węglowodanów i aminokwasów. A także jest koenzymem w wielu kładach enzymatycznych. Znajduje się w mleku, jajkach, wątrobie, zielonych warzywach. Jej brak może doprowadzić do choroby beri-beri ( zaburzeń układu nerwowego, pokarmowego, bóle i osłabienie mięśni)

 

Witaminę B2 (ryboflawinę) – jest niezbędna przy procesie oddychania komórkowego np.: koenzym FAD. Występuje w tych samych produktach co tiamina. Jej niedobór może się wiązać z stanami zapalnymi skóry, pękającymi kącikami ust a w skrajnych przypadkach obniżoną sprawnością umysłową.

 

Witaminę B6 (pirydoksynę) – bierze udział w wielu rekcjach metabolicznych aminokwasów. Znajdziemy ją w mięsie, pełnych ziarnach zbóż, jajach i warzywach. Choć niedobór jest rzadko stwierdzany, to może powodować zapalenie skóry a także nadpobudliwość.

 

Witaminę B11 (kwas foliowy) – jest to koenzym niezbędny w zakresie biosyntezy kwasu nukleotydowego. A także pełni ważną rolę w zakresie dojrzewania czerwonych krwinek. Występuje w wątrobie, jarzynach a także soku pomarańczowym. Jego niedobór może doprowadzić do zwiększonego ryzyka chorób sercowo- naczyniowych., zakłócenie procesu krwiotwórczego.

 

Witamina B12 (kobalamina) – bierze udział w tworzeniu niebiałkowych składników. Podstawowe źródło to wątroba, jaja. Może doprowadzić do anemii na skutek braku produkcji krwinek czerwonych.

 

Witamina C (kwas askorbinowy) – jest to przeciwutleniacz, ważna w zakresie funkcji odpornościowej organizmu, niezbędna w syntezie kolagenu, tworzy podstawy kości i zębów. Pomaga także w wchłanianiu żelaza. Znajdziemy ją w truskawkach, pomidorach, owocach cytrusowych, kapuście. Jej niedobór może doprowadzić do pozostawania blizn, zmniejszy odporność organizmu, a także może być przyczyną szkorbutu.