18 luty 2015
18 lutego 2015,
 Off

Witaminy to związki organiczne o prostej budowie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazwę wprowadzono od dwóch zwrotów – vitae – życie i amina – od związków zawierających zasadową grupę aminową – NH2. Co do zasady, dzielimy je na rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E i K) a także te które są rozpuszczalne w wodzie ( B i C). Ich niedobór może mieć negatywny wpływ na nasz organizm, jednakże ich przedawkowanie w stopniu znacznym także może być dla nas szkodliwy. Zatem za co odpowiadają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?

 

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

 

Witamina A – znajdziemy ją w jajach, mleku, wątrobie, a także warzywach zawierających karotenoidy. Jest ona niezbędna w zakresie prawidłowego widzenia i wzrostu komórek. Witamina A występuje jako retinol, w produktach pochodzenia zwierzęcego. A w produktach roślinnych jak B-karoten oraz inne karotenoidy. Różnica polega w bioaktywności, bowiem tylko retinol wykazuje 100% bioaktywności. Będzie mieć to znacznie w odzwierciedlaniu, na zalecane międzynarodowe dawki ujmowane czynnikiem IU. Dla dorosłego, zdrowego człowieka zalecana dawka witaminy A to 5000 IU. Niedobór może doprowadzić do ślepoty zmierzchowej, łuszczenia się skóry, wypadania włosów.

 

Witamina D – jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także odpowiada za gospodarkę wapniową. Znajdziemy jej duży ilości w żółtkach jaj, tranie, mleku, maśle a także wątrobie i tranie. Jej niedobór może doprowadzić do krzywicy u dzieci a u dorosłych do zmiękczenia kości (osteomalacja). Zalecana dawka to 400 IU.

 

Witamina E – chroni nas przed utlenieniem lipidów oraz witaminy A. A w ten sposób zabezpiecza błony komórkowe. Jej niedobór może doprowadzić do zaburzenia funkcjonowania błon komórkowych. A także uszkodzenia nerwów i osłabienia mięśni. Aby się przed tym skutkami zabezpieczyć, należy spożywać oleje roślinne, orzechy, jaja, zielone warzywa liściowe. Dzienna zalecana dawka to oko ło 30 IU

 

Witamina K – Jest to ważna witamina z punktu widzenia krzepnięcia krwi, jednakże w przeciwieństwie do innych witamin nie musimy się obawiać o jej uzupełnienie – gdyż jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. Jej niedobór może wpłynąć na czas krzepnięcia naszej krwi.

18 luty 2015
18 lutego 2015,
 Off

Witaminy to związki organiczne o prostej budowie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazwę wprowadzono od dwóch zwrotów – vitae – życie i amina – od związków zawierających zasadową grupę aminową – NH2. Co do zasady, dzielimy je na rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E i K) a także te które są rozpuszczalne w wodzie ( B i C). Ich niedobór może mieć negatywny wpływ na nasz organizm, jednakże ich przedawkowanie w stopniu znacznym także może być dla nas szkodliwy. Zatem za co odpowiadają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?

 

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

 

Witamina A – znajdziemy ją w jajach, mleku, wątrobie, a także warzywach zawierających karotenoidy. Jest ona niezbędna w zakresie prawidłowego widzenia i wzrostu komórek. Witamina A występuje jako retinol, w produktach pochodzenia zwierzęcego. A w produktach roślinnych jak B-karoten oraz inne karotenoidy. Różnica polega w bioaktywności, bowiem tylko retinol wykazuje 100% bioaktywności. Będzie mieć to znacznie w odzwierciedlaniu, na zalecane międzynarodowe dawki ujmowane czynnikiem IU. Dla dorosłego, zdrowego człowieka zalecana dawka witaminy A to 5000 IU. Niedobór może doprowadzić do ślepoty zmierzchowej, łuszczenia się skóry, wypadania włosów.

 

Witamina D – jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także odpowiada za gospodarkę wapniową. Znajdziemy jej duży ilości w żółtkach jaj, tranie, mleku, maśle a także wątrobie i tranie. Jej niedobór może doprowadzić do krzywicy u dzieci a u dorosłych do zmiękczenia kości (osteomalacja). Zalecana dawka to 400 IU.

 

Witamina E – chroni nas przed utlenieniem lipidów oraz witaminy A. A w ten sposób zabezpiecza błony komórkowe. Jej niedobór może doprowadzić do zaburzenia funkcjonowania błon komórkowych. A także uszkodzenia nerwów i osłabienia mięśni. Aby się przed tym skutkami zabezpieczyć, należy spożywać oleje roślinne, orzechy, jaja, zielone warzywa liściowe. Dzienna zalecana dawka to około 30 IU

 

Witamina K – Jest to ważna witamina z punktu widzenia krzepnięcia krwi, jednakże w przeciwieństwie do innych witamin nie musimy się obawiać o jej uzupełnienie – gdyż jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. Jej niedobór może wpłynąć na czas krzepnięcia naszej krwi.